Darja Radović Mahečić: Slavko Lowy – sustvaratelj hrvatske moderne arhitekture tridesetih godina

150.00kn

Šifra: BS-01181

Izdavač i godina: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb – Horetzky, Zagreb, 1999.

Broj stranica: 197

Uvez: meki

Format: 24 x 21.1 cm

Opis

Urednik: Tonko Maroević

Nakladnička serija i broj
Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti, knjiga 17

Materijalni opis
197 str.; ilustr. c/b; bibliografija i literatura o S. Löwyju, izbor iz literature, projekti, realizacije, katalog, kratice

Ovim se radom željelo podrobno proučiti, prikazati i valorizirati djelo jednog manje isticanog, ali ravnopravnog aktera najdinamičnijeg razdoblja hrvatske arhitekture XX. stoljeća, a to su tridesete godine. U dionici zvanoj hrvatska moderna arhitektura, okvir, dakle, stavljamo na putanju jednog autora i atribuiramo njegov udjel u općoj slici. Slavko Löwy (Koprivnica 1904.–Zagreb 1996.) nominalno nije pripadao niti jednoj glasovitoj umjetničkoj skupini, nije pohađao napredne specijalke ili škole eksperimentalnih programa, niti se afirmirao kao asistent nekom starijem i poznatijem arhitektu. Pa ipak, njegov opus pozicionira hrvatski udjel u europskoj arhitekturi međuratnog razdoblja i otvara ga novim interpretacijama.

U radu se analizira arhitektova djelatnost u cjelini, interpretiraju se karakteristike njegove arhitekture u okviru povijesnog trenutka, osobitosti i problem vrednovanja. U drugom kataloškom dijelu svaki se projekt pokušao zasebno dokumentirati pomoći primarnih arhivskih izvora i sekundarne literature. (iz uvoda)

Visokovrijedan doprinos koji je arhitekt Slavko Loewy ostvario u zagrebačkom prostoru u razdoblju od 1930. do 1966. godine je “neboder” u Masarykovoj ulici. Djelo toga arhitekta valoriziramo na spoju specifično osobnog i priznatog općeg u modernoj hrvatskoj arhitekturi, posebno u slici Zagreba kakav je građen u XX. stoljeću. (iz zaključka)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Darja Radović Mahečić: Slavko Lowy – sustvaratelj hrvatske moderne arhitekture tridesetih godina”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *