George Orwell: Komplet (1-6)

350.00kn

Šifra: BS-14273

Izdavač i godina izdavanja: August Cesarec, Zagreb, 1983.

Broj stranica: 1890

Uvez: tvrdi s ovitkom

Dimenzije: 21 x 13 cm

Opis

Komplet od 6 knjiga Georgea Orwella: 1984., Nitko i ništa u Parizu i Londonu, Životinjska farma, Kataloniji u čast, Zašto pišem i drugi eseji, Burmanski dani.

George Orwell (pravim imenom Eric Blair), rođen je 1903. godine u Indiji, a umro je 1950. godine.

Svoju književnu karijeru započeo je nešto kasnije. U mladosti je živio u Parizu te potom u Londonu gdje je prao posuđe. Tek je 1933. godine objavio svoju prvu knjigu “Bez pare u Parizu i Londonu”.

Pisao je eseje i romane, od kojih su najpoznatiji “1984”, i “Životinjska farma”. “1984.” je objavio malo prije smrti, 1949. godine.

Sudjelovao je u Španjolskom građanskom ratu na strani republikanaca, no bio je protjeran nakon čega se vratio u Englesku.

Tijekom drugog svjetskog rata rado je za BB, te je redovito objavljivao političke i književne članke u “Tribuneu”, “Observeru”, i “Manchester Evening News”.

Knjiga “Životinjska farma” je, uz distopijsko remek-djelo “1984“, najpoznatije djelo engleskog pisca Georgea Orwella. Ono je alegorija kojom je Orwell prikazao svoje viđenje modernog društva, preslikavajući ga na ustroj i životinje jedne farme. Iako sadrži likove životinja, a u podnaslovu je deklarirana kao “bajka”, može se iščitati i kao prikaz izvrtanja neke vizija ili ideala iz nečeg predivnog i pozitivnog, u čistu suprotnost.

Knjiga je napisana 1944. godine, kada se mogla čitati kao, u neku ruku, kritika tadašnjeg vođe Sovjetskog Saveza i njegovog izvrtanja ciljeva Oktobarske revolucije (ovdje prikazani kao Životinjska farma i Pobuna). Knjiga je izdana 1945. godine, ali je tek u pedesetima postala popularna među širim čitateljstvom, a danas je obavezni dio srednjoškolske lektire diljem svijeta.

Roman “1984.” Georgea Orwella jedan je od najznačajnijih romana svjetske književnosti i zasigurno najpoznatiji distopijski roman uopće. Govori o totalitarističkom režimu koji vlada u budućnosti (s obzirom na vrijeme kada je roman napisan), te o pojedincu koji pokušava živjeti unutar tog režima.

Taj pojedinac je Winston Smith. Već njegovo ime naglašava prosječnost te osobe, koja je u romanu predstavnik običnog čovjeka unutar društva i zamjenjiv je bilo kojom drugom jedinkom. Winston je naizgled poput svakog drugog člana Šire partije, niže pozicioniranih radnika koji pripadaju prihvaćenom sloju društvu, ali opet bez ikakvih povlastica osim osnovnih, katkad i nedovoljnih sredstva za život. On ustaje na vrijeme, odrađuje svoj posao, pritom ne odaje nikakve znakove slobodne volje ili vlastitog mišljenja, što je prijestup kažnjiv smrću. Ipak, on je samo čovjek, kojeg, koliko god da je to nepodobno, vode osjećaji, razdiru sumnje te se u njemu budi mržnja prema onome tko bi mu trebao biti svetinja. Ta svetinja, vođa i religija je Veliki Brat.

Orwell je umro tuberkuloze kada je imao svega 46 godina te iza sebe ostavio iznimno značajan opus.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “George Orwell: Komplet (1-6)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *