VITKA I OPAKA-Rory Freedman

59.00kn

Tajne vitkih i opakih više nisu strogo čuvane! Žudite li za linijom Angeline Jolie, Kate Moss, Katie Holmes, ili koje god od poznatih mršavica koje krase stranice ekskluzivnih časopisa, želite li početi savjesnije brinuti o svome tijelu i izgledu, te naučiti hrpu korisnih stvari o namirnicama koje svakodnevno koristite, ovo je prava knjiga za vas.

Ako vam je dosta vašeg odraza u ogledalu koji kao da vrišti Želim smršavjeti! , spremni ste saznati jednostavnu (i opaku) istinu: ako se nastavite neodgovorno hraniti i unositi u sebe namirnice sumnjiva porijekla, ne možete očekivati da će težina sama od sebe nestati.

Provokativna i jetka, bistra i opaka (! ) knjižica autorica Rory Freedman i Kim Barnouin vaš je najnoviji vodič do priželjkivanog izgleda. Rory i Kim vitke su i opake prijateljice koje se neće libiti servirati vam činjenice kakve i jesu: nezačinjene praznim lupetanjem na kakvo obično nailazimo u svakojakim dijetama na stranicama različitih časopisa, knjiga ili ih načujemo od susjede, frizerke, prijateljičine prijateljice… Rory i Kim postat će i vaše najbolje prijateljice od kojih ne trebate očekivati da će vam lagati i uljepšavati stvari. Umjesto toga, povest će vas na put kojim treba poći da bi se otkrilo kako donositi inteligentne i osviještene odluke o hrani.

Pobjednička recenzija
Marijana Matorić

Ne čujete baš često za klistiranje tigrova, zar ne? A kad vam je netko iskreno u lice rekao da ćete i dalje biti debela, nezdrava, naduta svinja nastavite li s takvim načinom života? Ili, kad ste zadnji put čuli da vladine agencije uopće nije briga za vaše zdravlje?

E pa sve to, i više, čeka vas na stranicama ove izvrsno napisane knjige koja vam, možda po prvi puta u životu, izravno servira sve ono što se po kuloarima šapće i što znaju samo neki tamo ljudi koji su vitki a vi im zavidite jer niste znali kako su to postigli. Sad imate oružje za dobivanje bitke, i to ne samo protiv debljine, već i protiv bolesti, dosade, umora i nadutosti. Reski humor, jasna objašnjenja, hrpa činjenica i izravan govor bez uvlačenja (hm, kako drugačije opisati rečenice poput: “osim ako niste glupača koja želi bolest”) krase ovu knjigu od početka do kraja.

Knjiga jednostavno osvježava, jer se svi koji su se do sada bavili problemom debljine pokušavaju umiliti čitateljima i dopustiti im da jedu ovo ili ono što sami odaberu. Ali istina je da jedemo da bismo živjeli a ne živimo da bismo jeli i to je maksima po kojoj bismo se trebali ravnati. “Vitka i opaka” možda po prvi puta iskreno progovara o smeću koje nam serviraju kao „zdravo“. Iza knjige stoji puno istraživanja, ali i osobnih iskustava, što knjigu čini savršenim suputnikom na putu u bolji život. Red humora, red činjenica, red vikanja i ružnih riječi…kao da slažu jedan zdrav sendvič koji će vas izliječiti od ovisnosti o smeću. One vam donose činjenice, i ne pričaju (čitaj: ne hvale se) o svom životu, liniji ili uspjehu. Knjigu su pisale iz srca i namijenile ju onima kojima je već dosta boli, debljine, ovisnosti. Ili, kako same autorice kažu: “Ako više ne možete podnijeti ni jedan dan samoprijezira, spremne ste postati mršavice.” Isto tako, kad se uhvatite čitanja ove knjige, morate biti spremni na otkrivanje nekih činjenica o sebi i životu koje ste možda do sada potiskivali i niste htjeli o njima razmišljati, kao što je mučenje životinja koje se uzgajaju za hranu, ili GMO modificiranje i slično.

Jedna od briljantnih poruka koje se mogu iščitati iz ove knjige: hrana jede nas a ne mi nju. Izjedaju nas iznutra odvratne tvari kojima trpaju životinje, ali i biljke! Vratiti se prirodi znači ne jesti “svježu” rajčicu zimi, već jesti biološki uzgojeno povrće, prikladno godišnjem dobu u kojem se nalazite. Kako vam to ne bi palo preteško, autorice pomažu popisom namirnica te jelovnikom za 4 tjedna u kojem po danima i po obrocima daju izvanredno maštovite ideje za jela koja će utažiti ne samo vašu glad, nego i želju da se bolje osjećate i da činite dobro svome tijelu.

Nakon što odgovorite na pitanja koja vam postavljaju autorice, poput: “Je li kava jedina stvar koja vas ujutro pokreće?” ili “Jeste li popodne razdražljivi” vidjet ćete da je odgovor na većinu – da. Tada morate shvatiti, ako već niste, da nešto morate promijeniti. Onda ćete si vjerojatno postaviti pitanja poput: Kako izlaziti, kako živjeti? Autorice lijepo kažu: jedan po jedan obrok (kao alkoholičari, jer loša hrana i jest ovisnost). Samo jedan po jedan zdrav obrok i već ste na jako dobrom putu da budete puno zdraviji i zadovoljniji. Ali, Rory i Kim vam mudro poručuju: “…(mi) nismo savršene…ako nas vidite da pijuckamo pivo, ne zamjerite nam to…” A nemojte zamjeriti ni sebi. Ukoliko ne možete odmah sve učiniti, ova knjiga vam kaže: niti ne morate. Ne odjednom. Korak po korak, malo po malo i s vremenom ćete vidjeti promjene na bolje a one će vas motivirati da učinite još jedan korak naprijed.

Kvalitetu knjige “Vitka i opaka” dokazuju i ostale knjige, kuharice i DVD-i koji su sljedile (Skinny Bitch in the Kitch, Skinny Bitch: Bun in the Oven, Skinny Bitchin’, Skinny Bitch Fitness , Skinny Bastard).
Ako zapamtite samo jedno iz ove knjige, neka to bude “Čitajte sastojke”. I, s vremena na vrijeme, pročitajte ponovo knjigu. Ako je njima upalilo, upalit će i vama. Pogledajte samo njihove slike na kraju knjige. Prave su skinny bitches, zar ne?

2 na zalihi

Kategorije: ,

Opis

GODINA IZDANJA 2010
JEZIK Hrvatski
IZDANJE Meko
BROJ STRANICA 168
DIMENZIJE 19 x 13