Akcija!

J. DONALD HUGHES Što je povijest okoliša?

100.00kn 50.00kn

Jezgrovit pregled jednog od potpodručja povijesne znanosti koje se u zadnjih 50-ak godina izuzetno brzo razvija. Autor ocrtava obrise discipline povijesti okoliša – koja uključuje proučavanje života, djelovanja i razmišljanja ljudskih bića u odnosu prema ostatku prirode na osnovi promjena kroz vrijeme – tako što posvećuje pozornost najvažnijim autorima, temama i gledištima koji određuju tu disciplinu.

Usredotočuje se na ekologiju kao sredstvo za razumijevanje ljudske povijesti, ali u onom smislu u kojem se ona reflektira u religijama, popularnoj kulturi, književnosti i umjetnosti. Pritom metodološki polazi od globalne razine, povezuje u cjelinu različita teorijska strujanja iz raznih zemalja diljem svijeta, rasvjetljujući trendove i ključne probleme.

Da bi povijest kao profesija ostala intelektualno živa i zanimljiva studentima i javnosti, koji su, na koncu konca, njezini potrošači i korisnici, neprestano su joj potrebna nova gledišta poput onih koje pruža povijest okoliša. Na svu sreću, nakon početnoga razdoblja otpora, profesija je otvorila svoja okupljanja i časopise pristupu koji dovodi u pitanje starije metode i naslijeđenu mudrost. Na sveučilištima u nekoliko zemalja pojavili su se kolegiji iz povijesti okoliša i radna mjesta koja u opisu posla obuhvaćaju takve kolegije. Ideje i pristupi povijesti okoliša dodali su novu dimenziju pisanju radova iz etabliranih poddisciplina povijesti, a pitanje “što je povijest okoliša?” danas je filozofijsko pitanje među povjesničarima umjesto razdražujućega izazova kakav je katkad bilo, premda je davanje definitivna odgovora jednako teško kao prije.

2 na zalihi

Kategorija:

Opis

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Damjan Lalović
  • 04/2011.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601305